web statsRealtime website tracking software
 

Wat is spuitgieten?

Bijgewerkt op: 10 okt. 2021

Oftewel Injection Molding genoemd, maar hoe werkt spuitgieten precies en wanneer kiest u voor deze techniek?


Spuitgiet Matrijs

Spuitgieten wordt toegepast met diverse soorten kunststoffen. Deze productiemethode zorgt ervoor dat het kunststof in de gewenste vorm wordt geproduceerd.

Het is de meest voorkomende productiemethode van thermoplasten Het resultaat van deze techniek is een kunststof product met een zeer nauwkeurige vorm. Deze producten hebben geen of nauwelijks nabewerking nodig.

Spuitgieten is een discontinu proces. Onder invloed van temperatuur en hoge druk wordt vorm gegeven aan thermoplastische kunststof(fen). Deze vormgeving vindt plaats in een matrijs, die een holte met de gewenste vorm bevat, een soort mal dus.


Werking Spuitgieten


Voordelen spuitgieten

Spuitgieten met kunststoffen heeft vele voordelen. Er zijn erg veel soorten kunststoffen met elk hun eigen specifieke materiaaleigenschappen. Dit biedt oplossingen voor diverse vraagstukken. Spuitgieten biedt de volgende voordelen:

 • Snel produceren van grote aantallen (massafabricage)

 • Veel vrijheid in het productontwerp

 • Relatief goedkope productiemethode bij voldoende aantallen

 • Producten hebben vrijwel geen nabewerking nodig

 • Lichte en sterke materialen

 • Kunststoffen zijn gemakkelijk in te kleuren

 • Kunststof producten zijn eenvoudig schoon te maken en ze roesten en rotten bijvoorbeeld niet.

Wat kost spuitgieten?


Wat het laten produceren van een spuitgietproduct kost is geen eenduidig antwoord op te geven. Dit komt omdat er verschillende factoren zijn die uiteindelijk bepalen wat de spuitgietkosten, of beter gezegd, investering dient te zijn om tot een gewenst product te komen. In dit artikel gaan we in op wat deze factoren zijn en wat voor invloed ze hebben op de uiteindelijke spuitgietinvestering.

De voornaamste factoren zijn:

 • Spuitgietmatrijs

 • Kunststof materiaal

 • Man- en machinebezetting

 • Overig investeringen


Spuitgietmatrijs

Om te kunnen spuitgieten is er een matrijs nodig. De prijs voor een matrijs kan beginnen bij ongeveer €3.000,- en kan oplopen tot wel meer dan €150.000,-. De kosten zijn afhankelijk van het product en de klantwens.

Een matrijs wordt gemaakt van gehard staal of aluminium, waarbij aluminium de goedkopere optie is qua matrijskosten. Echter betekent dit niet

dat dit ook altijd de meest voordelige keuze is. Een matrijs van gehard staal slijt minder snel, is hierdoor duurzamer en heeft een veel hogere garantie.


Een volgende factor die meespeelt bij de matrijs kosten is de complexiteit van de matrijs; zijn er bijvoorbeeld schuiven nodig om het product goed te laten lossen? of is er een hoge nauwkeurigheid vereist voor het kunststof product? Soms zijn dit ook de aspecten waarop kosten bespaard kunnen worden. Samen met een kunststof specialist kan er gekeken worden naar of een product zodanig aangepast kan worden dat het voldoet aan de gestelde eisen én of er middels slimme aanpassingen kosten kunnen worden bespaart


Stekkerhouder Mal

Kunststof materiaal het materiaal dat gebruikt wordt hangt af van de eisen waaraan het kunststof product moet voldoen. Op basis hiervan wordt er gekeken naar welk materiaal geschikt is voor de gewenste toepassing. De kosten van het materiaal kunnen sterk verschillen, de kiloprijs per materiaal kan variëren van €0,95 tot wel meer dan €50,-. Je kan je dus voorstellen dat het materiaal grote invloed heeft op de productprijs. Een hotrunnersysteem kan een kostenbesparende oplossing zijn. Bij het spuitgieten ontstaat er een aanspuiting, welke over het algemeen gerecycled wordt. Deze aanspuitingen worden per materiaalsoort verzameld en door een externe partner verwerkt tot bruikbaar regeneraat. Met een hotrunnersysteem voorkom je dat er een aanspuiting ontstaat én dus materiaal weggegooid dient te worden. Een hotrunnersysteem is een investering, maar resulteert wel in een lagere productprijs. Dit maakt dat bij afname van voldoende aantal stuks dit zich terug verdient.


Man- en machinebezetting De kosten voor de man- en machine bezetting wordt bepaald door de cyclustijd. En de cyclustijd wordt weer voornamelijk bepaald door de wanddikte en oppervlakte van een product. De cyclustijd per product kan soms verkort worden door slimme aanpassingen te doen aan het product of de matrijs.

Een prijsbepalend element is de voudigheid van een matrijs, een matrijs brengt hoge investeringskosten met zich mee, maar resulteren ook in substantieel lagere productprijs. Zeker bij grote series (50.000+) is dit interessant en kostenbesparend.16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

autoCAD