web statsRealtime website tracking software
 

Voor- en nadelen van de 3D-printer

Bijgewerkt op: 10 okt. 2021

Zit je na te denken over een 3D-printer? In dit artikel lees je meer over de voordelen en de nadelen van 3D printen. Is het wat voor jou?Wist je dat de eerste 3D-printer al in 1984 is ontwikkeld?

We kunnen er niet meer omheen: de 3D-printer is langzaam maar zeker zijn intrede aan het maken in onze (normale) maatschappij, binnen slechts een paar jaar is het snel gegaan me de de 3D printter inmiddels kunnen we zelf een dergelijke printer aanschaffen en thuis aan de slag gaan met het printen van diverse items in 3D. Dat gebeurt vandaag de dag nog niet in grote getale: 3D-printers worden voornamelijk op professioneel vlak gebruikt, zoals in de medische wereld. Zit je er toch over na te denken om een 3D-printer aan te schaffen? In dit artikel vertellen we je meer over de voor- en de nadelen van een 3D-printer.

Voordelen: duurzame productie

Een van de grotere voordelen van een 3D printer is dat productie over het algemeen een stuk duurzamer is. Omdat je een ontwerp de computer in stuurt zal er op basis van alleen dat ontwerp een product worden gemaakt. Hierbij worden alleen materialen gebruikt die voor dat ontwerp nodig zijn. Dat is in tegenstelling tot veel huidige manieren van productie waarbij bijvoorbeeld iets uit een mal wordt gesneden. Het overige materiaal is daarbij vaak niet meer nodig en wordt weggegooid. Bij 3D printen gaat er niets aan materiaal verloren. Dit betekent ook dat een 3D-printer meer mogelijkheden biedt voor gedetailleerd maatwerk.


Voordelen: beter voor het milieu


Wat ook zeker een prettig voordeel is van 3D printen is dat het uiteindelijk een stuk voordeliger is dan wanneer je bepaalde producten zelf moet aanschaffen. Denk maar eens na hoeveel minder tijd er in één product wordt gestopt (productie, vervoer, bezorging) wanneer je deze zelf zou kunnen maken. Met behulp van gratis ontwerpen kunnen mensen binnen no time een eigen item maken zonder dat ze daarvoor naar een winkel hoeven te rijden. Daarmee is een 3D-printer zoals een ultimaker ook beter voor het milieu. Er is immers geen verpakking meer nodig om het product op te sturen en er hoeven ook geen busjes te rijden om de bestellingen te bezorgen.

Voordelen: goed voor medische en creatieve wereld

De uitvinding van de 3D-printer is in diverse werkgebieden een hele fijne uitkomst. Neem bijvoorbeeld de medische wereld: er kan bijvoorbeeld ten tijde van een ramp gemakkelijk extra hulpmateriaal worden geprint zonder dat er iets hoeft worden ingevlogen of iemand het hoeft te brengen. Ook wanneer een apparaat of gereedschap kapot is kun je het ontbrekende onderdeel gemakkelijk printen en 'aansluiten'. Voor kunstenaars en andere creatieve is 3D printen een nieuwe manier van kunst maken en experimenteren. Zij kunnen hun kunstwerken een hele andere betekenis geven met deze nieuwe manier van produceren.

Nadelen: alles kan worden gemaakt

Wat als een groot nadeel wordt gezien van de technologie omtrent 3D printen is het feit dat echt alles kan worden gemaakt. Er was bijvoorbeeld veel discussie toen een Amerikaanse man een tijdje geleden een wapen had geproduceerd met een dergelijke printer. Want als je écht alles kunt maken, kun je ook binnen enkele stappen het ontwerp van een geweer of een pistool de als opdracht de printer in sturen. Hoewel er nog niet veel gevallen bekend zijn van dergelijke gebeurtenissen is het zeker een goed punt als nadeel van deze technologie.

Nadelen: overproductie

Een ander groot nadeel van 3D printen is het feit dat men door toenemende populariteit van alles wil laten maken door de printer. Dit is immers mogelijk, dus waarom niet? De kans op overproductie van producten die we niet nodig hebben is daarom groot. Stel je bijvoorbeeld voor dat een kunstenaar of een bedrijf een product heeft uitgevonden en deze zelf gemakkelijk kan produceren met behulp van de 3D-printer. Hij heeft nog geen idee of er eigenlijk wel vraag naar is en hoeveel mensen het wellicht zouden willen kopen. Men gaat met een 3D-printer gemakkelijker over op productie dan wanneer zij deze mogelijkheid zelf niet hadden.

Nadelen: langzaam printwerk

De reden waarom veel particulieren (nog) niet gekozen hebben voor 3D printen is omdat het proces erg langzaam is. Het duurt enkele uren voordat je bijvoorbeeld een missend onderdeel van gereedschap geprint hebt. Kortom: naast genoeg voordelen zijn er tegenwoordig nog enkele nadelen te vinden wanneer we kijken naar 3D printen. Daarom verwachten we de komende jaren nog spectaculaire ontwikkelingen te zien in de technologie van deze manier van printen om ook de particuliere gebruikers over te halen om een 3D-printer aan te schaffen.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

autoCAD